
ДОБРА ПРАКТИКА ПО БИОЛОГИЯ И ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ
Станислава Бочева -старши учител по БЗО и ХООС представи на регионално ниво добра практика на тема:“ Положително значение на едноклетъчните организми в нашия живот“.
На 21 ноември в ППМГ - Ловеч тя сподели своята работа с учители от област Ловеч, пред които представи работата си с ученици от седми клас. Интерактивният урок включва предварително посещение на цех за проидводство на хляб и събиране на информация как се прави кисело мляко в домашни условия. Предварителната подготовка цели развиване на умения за самостоятелно търсене и работа с научна информация. По методът на „обърната класна стая“ различните екипи представят пред класовете съответно: етапите на производство на хляб, значението на квасните гъби за качеството на хляба и нашето здраве; значението на дрождите за ферментациите в хранително – вкусовата промишленост; значението на млечнокиселите бактерии.
Имайки тази предваринтелна подготовка, учениците лесно преминават към основната работа като под ръководството на учителя започват по екипи практическа работа по изготвяне и наблюдение на нетрайни микроскопски препарати от хлебна мая. Описват дрождите, характеризират тяхната принадлежност към царство Протиста. Учителят показва изображения на млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus Streptococcus thermophilus. Обсъжда се принадлежността на бактериите към царство Монера.Учениците правят сравнителни схеми на прокариотна и еукариотна клетка.
Този начина на работа помага на децата да намерят смисъл от наученото, да открият приложението му в нови и непознати ежедневни ситуации. Спомага за развиване на социални умения, работа в екип, кариерно ориентиране.